In 5 niveaus naar meer veerkracht

Om je een hart onder de riem te steken over wat van toepassing kan zijn voor het hervinden van en meer veerkracht.

Er zijn 5 niveaus voor het hervinden van veerkracht.

Om tegenslagen te kunnen overwinnen, werkt het beste als je de 5 niveaus doorloopt. Zo cultiveer je meer veerkracht.

1: Zorg voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid
In de eerste plaats heb je zorgvuldig met jezelf om te gaan. Doe de dingen die je ontspannen en die bij je passen. Stel jezelf altijd twee vragen: ‘Hoe voel ik me over wat er gebeurt? ’en ‘Wat onderneem ik om voor mezelf te zorgen?’

2: Ontwikkel probleemoplossingsvaardigheden die het beste zijn om toe te passen
Probeer het probleem zowel analytisch, creatief als praktisch te benaderen.
Analytisch betekent dat je vragen stelt als: wat zijn de feiten? Hoe erg is het? Ben ik wel degene die het heeft op te lossen?
Creatieve vragen zijn bijvoorbeeld: Wat zou er gebeuren als ik het tegenovergestelde deed van wat ik nu doe? Wat zou een belachelijke oplossing zijn? Wat is er grappig aan deze situatie?
Voor het zoeken naar een praktische oplossing kun je proberen emoties aan de kant te zetten, en de gegeven realiteit accepteren.
.

 

3: Ontwikkel een sterk zelfvertrouwen en positief zelfbeeld
Veerkrachtige mensen weten dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen tijdens donkere dagen. Probeer je zelfbeeld te versterken door al je kwaliteiten op een rijtje te zetten, jezelf te complimenteren. Je zelfvertrouwen vergroot je door jezelf op allerlei gebieden gemiddeld uitdagende doelen te stellen. Maak het jezelf dus nooit te makkelijk of te moeilijk.

4: Ontwikkel je nieuwsgierigheid en optimisme
Mensen die met veranderingen kunnen omgaan, zijn nieuwsgierig en optimistisch. Stel vragen, geniet ook van het leren en probeer oplossingen te verzinnen die naast helpend voor jezelf werken ook ten bate voor de ander kunnen werken.

5: Ontdek het aanwezige talent om het positieve te ontdekken in tegenslag
Dit is het hoogste niveau van veerkracht. Stel jezelf deze vragen: Wat heb ik geleerd? Waarom kan ik dankbaar zijn voor het gebeurde? Welke nieuwe kracht heb ik daardoor ontwikkeld? Hoe heb ik mijn zelfvertrouwen ontwikkeld? Ben ik meer empathisch geworden?

Wil je verder aan de slag met het vergroten van je veerkracht? Als je wilt, het je prettig lijkt en het je aanspreekt, kun je daarvoor contact met me opnemen om te ontdekken wat voor jou helpend werkt.

Ik ben een geaccrediteerd transformatief mediator, gespreksondersteuner, life coach, PMA practitioner en positief psycholoog in wording.
Bevoegd om dit te kunnen bieden.
Voel je vrij om contact met me op te nemen, je bent van harte welkom.